hollanti vai alankomaat

Hollanti vai Alankomaat – kumpi on oikein?

HOLLANTI VAI ALANKOMAAT  kumpaa näistä nimistä tulisi käyttää puukengistä, tuulimyllyistä ja tulppaaneista tunnetusta valtiosta Euroopassa. Sen selvitämme tässä artikkelissa!

Mikä on Hollanti?

Käydään ensin läpi mitä Hollanti tarkoittaa. Kyseessä on pinta-alaltaan pieni valtio Saksan, Ranskan ja Belgian puristuksessa. Moni historiaa lukenut kuitenkin tietää, että tilanne oli aivan toinen pari sataa vuotta sitten.

Hollannin itä-Intian kauppakomppania hallitsi maailman meriä 1600- ja 1700- luvuilla. Amsterdam oli käytännössä kapitalismin keskus Euroopassa lähes 200 vuoden ajan.

Napoleonin sotien jälkeen (1800-luvulla) varallisuus alkoi keskittyä kahden provinssin alueelle: Noord-Holland ja Zuid-Holland eli Pohjois- ja Etelä-Hollanti. Nämä alueet toimivat maan talousveturina. Alla olevasta kartasta näet kaikki 12 provinssia.

Alankomaat vai Hollanti - 12 provinssia

Etelä- ja Pohjois-Hollannissa sijaitsivat myös kolme suurinta kaupunkia, joten alueesta tuli nopeasti koko maan sykkivä sydän. Tästä johtuen myös Hollanti alkoi kuvata puhekielessä koko maata.

Hollanti-nimi levisi 1900-luvun alussa myös virallisiin teksteihin ja käyttöön myös muuaalla maailmassa. Vielä tänäkin päivänä Hollantia ja Alankomaita käytetään rinnakkain.

Hollanti vai Alankomaat?

Hollanti vai Alankomaat – kumpi nimi on virallisesti oikein? Alankomaat on maan virallinen nimi. Se koostuu yhteensä 12 eri provinssista, joista vain kahden provinssin muodostama alue tarkoittaa Hollantia.

Alankomaat teki vuonna 2020 myös lakimuutoksen nimeen liittyen. Maan kansalliset yhtiöt, yliopistot ja muut vastaavat instituutiot saavat jatkossa käyttää vain nimeä Alankomaat. Myös viralliseen matkailulogoon on päivitetty teksti Alankomaat.

Lakimuutoksen tarkoituksena on yhtenäistää Alankomaat-nimen käyttöä myös maan ulkopuolella. Aika näyttää, miten monta vuosikymmentä kuluu, ennen kuin Hollanti tippuu pois puhekäytöstä. Todennäköisesti turistit puhuvat Hollannista vielä 2100-luvun tienoilla!

Mistä Uusi-Seelanti on saanut nimensä?

Uusi-Seelanti on saanut myös nimensä yhdestä Hollannin provinssista! Tätä ei moni varmasti tiedä. Kyseessä on provinssi nimeltään Zeeland eli Seelanti.

Australian naapurissa sijaitseva Uusi-Seelanti on saanut nimensä Seelannista, koska saaren löysi hollantilainen tutkimusmatkailija Abel Tasman. Hän ei itse asiassa ollut Seelannin provinssista, vaan nimen Nova Zeelandia antoivat kartantekijät. Englantilainen tutkimusmatkailija James Cook käänsi Nova Zeelandian englanniksi muotoon New Zealand.

Kuva Kirk Fisher Pixabaystä, Alphathon, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons