Hollannin Itä-Intian kauppakomppania oli 7,4 biljoonan dollarin arvoinen
Apple on ollut viime aikoina otsikoissa johtuen yhtiön historiallisesta saavutuksesta. Amerikkalaisesta teknologiayhtiöstä tuli äskettäin maailman ensimmäinen yksityisen sektorin yhtiö, jonka markkina-arvo on biljoona (tuhat miljardia) dollaria.
Aiemmin vastaavaan lukuun on päässyt myös Kiinan valtiollinen öljy-yhtiö Petro China. Vaikka biljoona onkin valtavan suuri luku, nämä jättiläiset kalpenevat historan todellisen megakorporaation rinnalla.
Maailman valtameriä ja kauppaa dominoi 400 vuotta sitten yhtiö, jonka arvon on laskettu olevan nykyrahassa jopa 7,4 biljoonaa dollaria. Kyseessä oli Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) eli Hollannin Itä-Intian Kauppakompania.
Kauppakompania oli historian ensimmäinen yritys, joka listautui julkisesti pörssiin. Sen vaikutusvaltaa on lähes mahdoton käsittää nykyisessä maailmassa. VOC:lla oli 5000 alusta, 70000 työntekijää ja lähes valtiolliset oikeudet. Se julisti sotia, perusti siirtomaita, vangisti ja teloitti epäilyjä sekä painoi rahaa.
Amsterdamista tuli kapitalismin keskus noin 200 vuoden ajaksi (1602-1799), jolloin Kauppakompania oli voimissaan. Hollannin ja Englannin välinen sota vuosina 1780-1784 koitui lopulta VOC:n kohtaloksi ja tuhosi sen taloudellisesti.
Ranskan vallankumouksesta lähteneet tapahtumat johtivat vuonna 1795 Amsterdamin miehitykseen ja VOC:n kansallistamiseen. Maailmanhistorian suurin yritys oli poissa, ja Englannin Itä-Intian Kauppakompania otti sen infrastruktuurin haltuunsa.