henry gunther

Henry Gunther oli 1. maailmansodan viimeinen uhri

Ensimmäinen maailmansota oli päättyessään historian siihen asti tuhoisin konflikti. Se vaati yhteensä kymmeniä miljoonia uhreja, joista lähes puolet oli siviilejä. Sota tunnettiin nimellä The Great War ennen toisen maailmansodan alkamista.

Ensimmäinen maailmansota alkoi heinäkuusa 1914 ja päättyi 11. marraskuuta vuonna 1918. Aselepo määritettiin alkavan virallisesti 11. kuukauden 11. päivänä kello 11. Se oli todellisuudessa allekirjoitettu jo kello viiden aikaan aamulla, mutta taistelut raivosivat Saksan sekä liittoutuneiden välillä vielä kuuden tunnin ajan.

Tuntuu järjettömältä, että sodassa kuoli 2748 miestä vielä sen viimeisenä päivänä. Jos haavoittuneet lasketaan mukaan, uhreja oli lähes 11000. Tämä johtuu siitä, että joukko-osastojen komentajille ei annettu suoraa käskyä lopettaa hyökkäyksiä. Jokainen upseeri sai näin ollen päättää, lähettikö miehiään kuolemaan vain tunteja (tai minuutteja) ennen aselevon alkamista.

Amerikkalaissotilas Henry Gunther oli sodan viimeinen uhri. Hän lähti hyökkäykseen vastoin esimiehensä ja ystävänsä käskyä vain minuutteja ennen sodan päätöstä. Jopa saksalaiset viittoivat Guntheria kääntymään, mutta hän ei pysähtynyt. Konekiväärin luodit kaatoivat Guntherin, ja sota loppui käytännössä näihin laukauksiin.

Miksi vain 23-vuotias Gunther tapatti itsensä? Hänet oli alennettu muutamia kuukausia aiemmin johtuen kirjeestä, jonka Gunther kirjoitti ystävälleen. Gunther kirosi armeijan huonot olot ja neuvoi ystäväänsä tekemään kaiken mahdollisen sodan välttämiseksi. Tämän vuoksi Gunther alkoi ottaa jatkuvasti riskejä todistaakseen kyvykkyytensä esimiehilleen.

Sodan jälkeen Gunther sai kersantin arvonsa takaisin.

Ensimmäisen maailmansodan loppuhetkistä on tehty dokumentti Last Day of World War One, jonka juontajana toimii Michael Palin. Voit katsoa tunnin mittaisen ohjelman Youtubesta:

Lähde: The Baltimore Sun | Kuva by Concord [CC BY-SA 3.0 or GFDL], from Wikimedia Commons

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *