jockey-frank-hayes

Frank Hayes voitti laukkakisan kuolleena

Laukkakilpailut ovat erittäin suosittuja etenkin Englannissa ja Yhdysvalloissa. Laukkaurheilu on myös erittäin suosittu vedonlyönnin kohde. Suomessa sen vastine on raviurheilu, jossa hevosen ohjastaja istuu turvallisemmin vaunuissa.

Eräs oudoimmista tapahtumista laukkaurheilussa koettiin 4. kesäkuuta vuonna 1923 Yhdysvalloissa. Vuorossa oli tuolloin kilpailu New Yorkin Belmont Parkissa, ja 35-vuotias jockey Frank Hayes lähti kisaan yhtenä monista altavastaajista.

Hayes ratsasi hevosella nimeltään Sweet Kiss, ja hänen voitolleen sai ennen kilpailun alkua 20:1 -kertoimen. Harva uskoi siis Hayesin voittoon, mutta kukaan ei olisi osannut arvata ennakkoon millä tavalla se tapahtuisi.

Frank Hayes sai nimittäin sydänkohtauksen kesken laukkakisan ja kuoli ilmeisesti lähes välittömästi. Hän ei kuitenkaan pudonnut hevosen selästä, eikä kukaan yleisöstä huomannut Hayesin menehtyneen. Kaiken huipuksi hänen hevosensa laukkasi maaliin ykkösenä ja voitti kilpailun!

Kun Hayes oli tullut maaliin, kilpailun järjestäjät huomasivat tapahtuneen. Hänestä tuli historian ensimmäinen ja viimeinen jockey, joka on voittanut laukkakisan kuolleena.

Kuolinsyystä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Hayesin todella nopea painonpudotus ennen kilpailua sekä ylimääräinen stressi saattoivat edesauttaa tapausta.

Kyseessä oli viimeinen kilpailu Hayesin hevoselle Sweet Kiss, eli kukaan ei enää ohjastanut sitä tapaturman jälkeen uudelleen. Hevonen sai tämän jälkeen nimekseen Sweet Kiss of Death.

Lähde: Ripleys | Kuva:  Daniel from Pexels