fantan historia

Fantan historia – Coca-Colan korvikkeesta suosikkijuomaksi

Fanta on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista virvoitusjuomabrändeistä. Fantan historia ulottuu yli 80 vuoden taakse. Tässä artikkelissa käydään läpi juoman mielenkiintoisia vaiheita Saksan maaperältä suomalaisten jääkaappeihin!

Fantan historia liittyy Coca-Colaan

Fantan historia liittyy oleellisesti virvoitusjuoma Coca-Colaan ja 2. maailmansodan Saksaan. Mistä tämä johtuu? Sen kerromme seuraavaksi.

Coca-Cola oli rantautunut Saksan markkinoille jo vuonna 1929. Se nousi suureen tietoisuuteen vuoden 1936 Berliinin olympialaisten yhteydessä, jolloin kolaa myytiin miljoona pulloa. Max Keith -niminen liikemies vastasi yhtiön infrastruktuurin rakentamisesta Eurooppaan.

Kun 2. maailmansota käynnistyi vuonna 1939, natsi-Saksa alkoi kansallistaa suuryrityksiä. Keith pelastui yhteyksillään natsipuolueeseen, ja hänet nimitettiin virkaan valvomaan vihollisvaltioilta takavarikoituja yhtiöitä. Tämän ansiosta Coca-Colaa ei kansallistettu natsipuolueen nimiin.

Juuri Max Keith oli pari vuotta myöhemmin avainasemassa, kun Fantaa ryhdyttiin valmistamaan Coca-Colan tehtailla.

Fanta sai alkunsa Coca-Colan korvikkeena

Kun Yhdysvallat liittyi sotaan vuonna 1941, Coca-Colan valmistukseen tarvittavia raaka-aineita ei ollut enää saatavilla. Juomatehtaan johtaja Max Keith joutui keksimään korvikkeen pitääkseen tehtaat toiminnassa. Raaka-aineena käytettiin vain Saksassa saatavilla olevia aineksia –  ”the leftovers of leftovers”, kuten Max Keith niitä kuvaili.

Tuotteen nimi syntyi yhtiön brainstorming-sessiossa, jossa Keith kehotti tiimiään käyttämään mielikuvitustaan. Fanta on peräisin saksankielisestä sanasta Fantasie. 

Sodan jälkeen Max Keith nimitettiin Coca-Colan Euroopan johtajaksi. Fanta jäi yhtiön valikoimiin, ja siitä jatkokehitettiin parempi versio 1950-luvun alussa. Nykyisin Fanta on yksi Coca-Cola -yhtiön parhaiten myyvistä tuotteista. Katso koko tarina alla olevalta videolta.

Milloin Fanta tuli Suomeen?

Fanta tuli Suomen markkinoille vuonna 1966. Sitä myytiin täysin uudelaisessa ja innovatiivisessa lasipullossa. Kyseessä oli ns. rengaspullo, joka sai nimensä pulloa kiertävistä renkaista. Kyseisen lasipullon oli suunnitellut amerikkalainen muotoilija Raymond Loewy.

Tiesitkö, että Fanta ei maistu Suomessa täysin samalta kuin muissa maissa? Tämä johtuu siitä, että virvoitusjuomat valmistetaan paikallisten makumieltymysten mukaisesti. Suomessa on käytössä sama resepti kuin mm. Norjassa ja Tanskassa.

Kuva: Pixabay