coca-colan nimi kokaiini

Coca cola ja kokaiini

Coca-Colan on kehittänyt amerikkalainen John Pemberton. Pembertonin käyttämät kokapensaan lehdet sisälsivät kokaiinia, joka on nykyisin luokiteltu erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Coca-Cola on saanut nimensä sen ainesosien mukaan.

Coca-Colan kehitti John Pemberton

Coca-Colan on kehittänyt amerikkalainen John Pemberton. Kyseessä oli sotaveteraani, joka haavoittui vakavasti Yhdysvaltain sisällissodassa vuonna 1865. Pemberton käytti tuohon aikaan suosittua morfiinia kipulääkkeenä ja tuli siitä riippuvaiseksi.

Vuosien addiktina elämisen jälkeen hän halusi päästä eroon riippuvuudestaan ja parantaa elämänsä laatua. Pemberton lähti kehittämään vaihtoehtoista lääkejuomaa morfiinille. Hän teki erilaisia kokeita kolapähkinöillä ja kokapensaan lehdillä.

Pemberton sekoitti ainekset keskenään ja valmisti niistä siirappia. Tuo siirappi lisättiin sitten hiilihapotettuun veteen, ja näin saatiin aikaan kolajuoma, joka nykyisin tunnetaan nimellä Coca-Cola.

Coca-Cola ja kokaiini

Pembertonin käyttämät kokapensaan lehdet sisälsivät kokaiinia, joka on nykyisin luokiteltu erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi. Coca-Cola sisälsi parhaimmillaan (tai pahimmillaan) noin 9 grammaa kokaiinia.

Pemberton sai valmiiksi lopullisen Coca-Colan reseptin toukokuussa 1886. Tämä tapahtui hänen laboratoriossaan Atlantassa. Uutta kolajuomaa myytiin apteekissa 5 senttiä per lasi. Pembertonin mukaan juoman avulla sai lisää energiaa ja se auttoi myös vilustumisen oireiden taltuttamisessa.

John Pemberton ei koskaan rikastunut keksinnöllään, sillä hän möi reseptin Asa Griggss Candler -nimiselle liikemiehelle vuonna 1888. Pemberton kuoli syöpään myöhemmin samana vuonna. Candler on henkilö, joka perusti Coca-Cola -yhtiön vuonna 1892 ja teki juomasta kuuluisan.

Mistä Coca-Colan nimi on peräisin

Coca-Cola on saanut nimensä sen ainesosien mukaan. Ehdotuksen nimestä antoi keksijä John Pembertonin kirjanpitäjä.  ”Coca” tulee kokapensaan lehdistä (eli kokaiinista) ja ”Cola” puolestaan kolapähkinöistä. Kola-sana muutettiin C-alkuiseksi, sillä nimi oli paremman näköinen Coca-Cola -muodossa.

Coca-Cola muuttui täysin kokaiinisiirapista vapaaksi vasta vuonna 1929.