bonsai

Mikä on bonsaipuu?

Mikä on bonsaipuu? Se on toiselta nimeltään ruukkupuu ja tullut Suomeen japanilaisesta kulttuurista. Bonsaipuut ovat pieniä ja tarkkaan leikattuja puita, joiden hoitaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Tässä artikkelissa käydään läpi mielenkiintoisia faktoja bonsaipuusta.

Mikä on bonsaipuu?

Bonsaipuu on ruukussa kasvatettu puu, jota leikellään ja muotoillaan muistuttamaan luonnossa kasvavia suuria puita. Sana bonsai on peräisin japanin kielen sanoista bon (ruukku) ja sai (istutus). Tarkka suomennos on siis ruukkuistutus.

Bonsaipuu ei viittaa mihinkään tiettyyn lajikkeeseen. Noin teoriassa mistä tahansa kasvista voidaan tehdä bonsaipuu, jos se vain muodostaa puumaisen juuren. Esimerkiksi lehtipuut, havupuut ja koristepensaat sopivat bonsaiksi. Varjoviikuna on suosittu viherkasvi, josta kasvatetaan bonsaina.

Bonsaipuu on tuttu Japanista

Bonsaipuut ovat populaarikulttuurissa tuttuja Japanista. Ne levisivät toisen maailmansodan jälkeen tuliaisina myös länsimaihin. Suomeen bonsait tulivat 1970-luvulla.

Alun perin tämä minikokoisten puiden kasvatus on tullut Japaniin Kiinasta. Myös sana bonsai on käännetty kiinankielisestä sanasta penjing. Kiinalassa luodaan miniatyyriversiota suuremmista kokonaisuuksista, kun taas bonsaissa keskitytään vain yhteen puuhun.

Bonsain kasvattaminen on pitkäjänteistä ja kärsivällistä puuhaa. Puuta täytyy leikellä ja muotoilla jatkuvasti, tai muuten se kasvaisi isoksi. Tarkoitus on luoda minikokoinen puu, joka näyttää luonnolliselta. Sen juuria voidaan ohjata tiettyyn suuntaan aluksi esim. rautalangan avulla.

bonsaipuu

Jokainen voi kasvattaa bonsain sellaiseen muotoon kuin haluaa. Ei ole olemassa mitään tiettyä muotoa tai tyyliä, jolta bonsain pitäisi näyttää. Kyse on tietynlaisesta taiteesta ja estetiikasta.

Miksi bonsaipuut ovat niin kalliita?

Kaikki bonsait eivät ole kalliita. Voit ostaa esimerkiksi suositun varjoviikunan Plantagenista noin 15 eurolla.

Bonsain huoltaminen kestää kymmeniä vuosia. Oikein hoidettuina ne kestävät sukupolvelta toiselle! Tämä on syy siihen, miksi joidenkin bonsaipuiden hinnat kohoavat kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin euroihin. Mitä enemmän aikaa ja vaivaa bonsain hoitoon on nähty, sitä arvokkaampi se on.

Estetiikka on myös tärkeää. Bonsaipuuta täytyy leikata ja huoltaa jatkuvasti. Vaikka yksiselitteisiä sääntöjä ei ole, tietyt periatteet leikkauksessa tekevät bonsaista halutumman ja arvokkaamman näköisen. Kannattaa hakea bonsaipuun leikkausohjeita Youtubesta!

Lähde: indoorgardenook.com, Wikipedia | Photo by Todd Trapani from Pexels, Photo by Tieu Bao Truong