bitcoin | satoshi nakamoto

Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoton henkilöllisyyttä ei tunneta

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Kyseessä on lohkoketjuteknologiaan perustuva virtuaalivaluutta, joka syntyi maailmaa ravisuttaneen pankkikriisin jälkeen vuonna 2008. Historian ensimmäinen Bitcoin-siirto käyttäjältä toiselle suoritettiin tammikuussa 2009.

Bitcoinin ns. white paperin eli kehitysdokumentin julkaisi henkilö nimeltään Satoshi Nakamoto. Kyseessä on kuitenkin nimimerkki, jonka taustalla toimivaa henkilöä tai henkilöitä ei tunneta vielä tähän päivään mennessä. Kyseessä on yksi mielenkiintoisimmista salaisuuksista teknologia-alalla. Miten näin tärkeän miehen henkilöllisyys on voinut pysyä salassa kaikki nämä vuodet?

Satoshi Nakamoto vetäytyi projektista vuonna 2010 ja antoi sen vetovastuun Gavin Andersenille, josta tuli myöhemmin Bitcoin Foundationin vetäjä. Monien arvioiden mukaan Satoshi Nakamoton hallussa olisi yli miljoona Bitcoinia.

John McAfee on kertonut haastattelussa tietävänsä kuka Satoshi Nakamoto on. Todennäköisesti muutamat muutkin alalla pitkään olleista henkilöistä ovat päätelleet Nakamoton henkilöllisyyden. Yleisen konsensuksen mukaan kyseessä olisi japanilainen henkilö. Nimimerkin takana voi kuitenkin olla myös useita henkilöitä.

Lähde: Wikipedia | Kuva: Flickr / Marko Verch