bermuda triangle

Mikä on Bermudan kolmio?

Bermudan kolmio on Pohjois-Atlantilla sijaitseva merialue, joka on tullut kuuluisaksi laivojen ja lentokoneiden katoamisiin liittyvistä tarinoista. Bermudan kolmion historia ulottuu löytöretkien ajoista nykypäivään.  Bermudan kolmion tunnetuimmat onnettomuudet ovat Lento 19, Mary Celeste ja USS Cyclops.

Vaikka Bermudan kolmioon liitetään mysteereitä ja salaperäisiä tapahtumia, onnettomuudet voidaan selittää usein luonnollisilla ilmiöillä, teknisillä ongelmilla ja inhimillisillä tekijöillä. Ei ole todisteita siitä, että Bermudan kolmiossa tapahtuisi poikkeuksellisen paljon onnettomuuksia verrattuna vastaaviin alueisiin maailmassa.

Mikä on Bermudan kolmio?

Bermudan kolmio on Pohjois-Atlantilla sijaitseva merialue, joka on tullut kuuluisaksi lukuisista laivojen ja lentokoneiden katoamisista. Alueella on raportoitu onnettomuuksia jo satojen vuosien ajan, ja Bermudan kolmiosta on kehitetty myös monenlaisia salaliittoteorioita.

Maantieteellisesti Bermudan kolmio sijaitsee läntisellä Pohjois-Atlantilla. Se on kolmion muotoinen merialue, jonka kärkinä toimivat Florida (lännessä), Bermuda (pohjoisessa) ja Puerto Rico (etelässä). Bermudan kolmio on merkitty alla olevaan karttakuvaan.

bermudan kolmio sijainti

Vaikka Bermudan kolmio on saanut mainetta laivojen ja lentokoneiden katoamisista sitä ei ole virallisesti tunnustettu vaaralliseksi alueeksi.

Bermudan kolmion historia

Bermudan kolmion historia ulottuu löytöretkien ajoista nykypäivään. Kristoffer Kolumbus on tunnetuin löytöretkeilijä, joka liitetään Bermudan kolmioon. Kolumbus purjehti Karibian alueella jo vuonna 1492 ja teki useita matkoja Atlantin valtamerellä.

Vaikka Kolumbus ei saapunut suoraan Bermudan kolmioon, hänen matkansa avasivat tien eurooppalaisille löytöretkeilijöille tutkia Atlantin valtameren aluetta. Ensimmäiset löytöretkeilijät saapuivat Bermudan kolmioon 1500-luvun alussa. Alueelta on raportoitu outoja kompassin heilahteluja ja omituisia valoilmiöitä näistä ajoista lähtien.

Termi Bermudan kolmio syntyi vuonna 1964. Vincent Gaddir julkaisi artikkelin Argosy-nimisessä kioskilehdessä kyseisenä vuonna ja käytti termiä Bermudan kolmio ensimmäistä kertaa. Hänen artikkelinsa ”The Deadly Bermuda Triangle” nosti alueen laajempaan huomioon.

Yksi tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista kirjoista on Charles Berlitzin teos ”Bermuda Triangle” (suom. ”Bermudan kolmio”). Tämä kirja julkaistiin vuonna 1974, ja siitä tuli nopeasti kansainväliseksi bestseller.

Berlitz esittelee kirjassaan lukuisia tapauksia laivojen ja lentokoneiden katoamisista sekä spekulaatioita alueen mahdollisista selittämättömistä voimista. Kirja herätti suurta kiinnostusta ja nosti Bermudan kolmion vielä suuremman yleisön tietoisuuteen.

Bermudan kolmion tunnetuimmat onnettomuudet

Bermudan kolmion tunnetuimmat onnettomuudet ovat Lento 19, Mary Celeste ja USS Cyclops.

Flight 19 (Lento 19) lienee Bermudan kolmion tunnetuin onnettomuus. Se tapahtui vuonna 1945, kun viisi Yhdysvaltain laivaston lentokonetta suoritti harjoituksen alueella. Kaikki viisi lentokonetta katosivat jäljettömiin. Alla olevassa kuvassa on vastaavia koneita kuin kadonneet Grumman TBM Avenger -torpedopommittajat.

Grumman TBF-1 Avengers of VGS-29 in flight over Norfolk, Virginia (USA), on 1 September 1942 (80-G-427475)
Laivasto lähetti pelastuslentokoneen etsimään kadonneita lentokoneita, mutta myös tämä kone katosi. Tapahtuma on herättänyt paljon spekulaatioita ja teorioita Bermudan kolmion vaikutuksesta tapaukseen.

Mary Celeste on tunnettu mysteerilaiva, joka löydettiin ajelehtimassa tyhjänä Bermudan kolmion alueella vuonna 1872. Laiva oli täysin ehjä, ruoka- ja juomavarastot olivat tallella, mutta miehistö ja matkustajat olivat kadonneet. Laivalla ei ollut merkkejä taistelusta tai väkivaltaisesta tapahtumasta. Mary Celesten tapaus on yksi Bermudan kolmion kuuluisimmista arvoituksista.

USS Cyclops oli Yhdysvaltain laivaston suuri hiililaiva, joka katosi vuonna 1918 kuljetusmatkallaan Bermudan kolmion läpi. Laivassa oli yli 300 ihmistä, ja se ei koskaan saapunut määränpäähänsä. Katoaminen on yksi suurimmista laivojen katoamistapauksista Atlantin historiassa. Totuus USS Cyclopsin kohtalosta ei ole koskaan selvinnyt.

Bermudan kolmioon liittyviä tunnettuja onnettomuuksia 2000-luvulla ei ole raportoitu samassa mittakaavassa kuin aiempina vuosikymmeninä.

Miksi Bermudan kolmiossa tapahtuu onnettomuuksia?

Vaikka Bermudan kolmioon liitetään mysteereitä ja salaperäisiä tapahtumia, onnettomuudet voidaan selittää usein luonnollisilla ilmiöillä, teknisillä ongelmilla ja inhimillisillä tekijöillä.
Seuraavassa esitellään muutamia mahdollisia selityksiä Bermudan kolmion sisällä tapahtuville onnettomuuksille:

  1. Luonnonilmiöt: Bermudan kolmio sijaitsee alueella, jossa esiintyy useita voimakkaita sääilmiöitä, kuten myrskyjä ja hurrikaaneja. Nopeat säänmuutokset, voimakkaat tuulet ja meriveden turbulenssi voivat aiheuttaa vaikeuksia laivoille ja lentokoneille. Myrskyjen voimakkaat aallot ja tuulet voivat vahingoittaa aluksia ja aiheuttaa onnettomuuksia.
  2. Merivirrat: Bermudan kolmio tunnetaan useista voimakkaista merivirroista, kuten Golfvirran jatkeesta. Nämä merivirrat voivat aiheuttaa suuria virtauksia ja turbulenssia alueella. Voimakas virtaus voi vaikuttaa aluksen kulkusuuntaan ja vaikeuttaa navigointia. Se voi myös aiheuttaa aluksen ajautumisen pois suunnitellulta reitiltä tai jopa aiheuttaa uppoamisen.
  3. Tekniset ongelmat: Onnettomuuksissa, jotka liittyvät Bermudan kolmioon, voi olla mukana teknisiä ongelmia aluksissa ja lentokoneissa. Moottoriviat, navigointijärjestelmien virheet, sähkökatkokset tai mekaaniset viat voivat aiheuttaa häiriöitä ja johtaa onnettomuuksiin.
  4. Inhimilliset tekijät: Inhimilliset virheet ja erehdykset voivat myös olla osallisina Bermudan kolmion onnettomuuksissa. Huono navigointi, virheelliset päätökset, tiedon puute tai ammattitaidottomuus voivat johtaa vaarallisiin tilanteisiin. Inhimilliset tekijät voivat lisätä riskiä onnettomuuksille alueella, samoin kuin missä tahansa muualla.

On tärkeää huomata, että Bermudan kolmion alueella tapahtuvat onnettomuudet eivät ole poikkeuksellisia verrattuna vastaaviin alueisiin maailmassa.

Onko Bermudan kolmio erityisen vaarallinen alue?

Ei ole todisteita siitä, että Bermudan kolmiossa tapahtuisi poikkeuksellisen paljon onnettomuuksia verrattuna vastaaviin alueisiin maailmassa.

Liioittelu populaarikulttuurissa on voinut kasvattaa Bermudan kolmion mainetta vaarallisena alueena. Kirjat, elokuvat ja televisiosarjat, jotka käsittelevät Bermudan kolmiota, saattavat sisältää dramatisoituja tarinoita ja spekulatiivisia teorioita, jotka lisäävät alueen mysteeriä ja vaarallisuutta.

Todellisuudessa Bermudan kolmion turvallisuustilanne on samankaltainen kuin muiden vastaavien merenkulun ja ilmailun reittien. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että suurin osa onnettomuuksista Bermudan kolmiossa voidaan selittää luonnollisilla ilmiöillä, teknisillä ongelmilla ja inhimillisillä tekijöillä.

Matkustaminen Bermudan kolmion läpi ei ole poikkeuksellisen vaarallista.

Yhteenveto

Bermudan kolmio on alue, joka on saanut mainetta salaperäisistä katoamisista ja onnettomuuksista, mutta tilastot osoittavat, että se ei ole poikkeuksellisen vaarallinen verrattuna muihin merenkulun ja ilmailun reitteihin. Alueella tapahtuneet onnettomuudet voidaan usein selittää luonnollisilla ilmiöillä, teknisillä ongelmilla ja inhimillisillä tekijöillä.

Populaarikulttuuri ja liioittelu ovat vaikuttaneet Bermudan kolmion maineen kasvuun vaarallisena alueena. Kirjat, elokuvat ja televisiosarjat, jotka käsittelevät Bermudan kolmiota, saattavat sisältää dramatisoituja tarinoita ja spekulatiivisia teorioita, jotka lisäävät alueen mysteeriä ja vaarallisuutta. On kuitenkin tärkeää erottaa fiktio ja todellisuus, ja luottaa tieteellisiin tutkimuksiin, jotka selittävät alueen onnettomuuksia.

Matkustaminen Bermudan kolmion läpi ei ole poikkeuksellisen vaarallista, kun noudatetaan asianmukaisia turvallisuustoimenpiteitä ja luotetaan tieteelliseen tietoon. Merenkulun ja ilmailun viranomaiset ovat asettaneet tiukat turvallisuusstandardit ja -säännöt, joiden tarkoituksena on minimoida riskit.