bermudan kolmio

Bermudan kolmio ei ole maineensa veroinen

Bermudan kolmio on taatusti tuttu paikka jokaiselle merenkulusta kiinnostuneelle. Kyseessä on Floridan, Bermudan ja Puerto Ricon välinen merialue Pohjois-Atlantilla. Bermudan kolmio sai 1900-luvun lopulla maineen mystisenä paikkana, jonne laivat sekä lentokoneet katoavat jälkiä jättämättä.

Alla olevassa karttakuvassa näkyy Bermudan kolmion alue.

Moni on varmasti yllättynyt siitä, että Bermudan kolmio on syntynyt nimenä vasta 1960-luvulla. Alue nousi maailmanlaajuiseen huomioon 1970-luvulla kirjailija Charles Berlitzin teoksen myötä. ”The Bermuda Triangle” -kirjasta tuli bestseller, ja tämän jälkeen alueen maine alkoi levitä.

Bermudan kolmiosta on kehitetty mitä uskomattomimpia teorioita. Joidenkin mukaan katoamisten syynä on portaali toiseen ulottuvuuteen, ufot, merihirviöt tai historiallinen Atlantiksen kaupunki. On totta, että alueelle on kadonnut aluksia jo satojen vuosien ajan. On lisäksi totta, että Bermudan kolmioon on kadonnut viimeisen sadan vuoden aikana myös lukuisia lentokoneita.

Uhriluku 1900-luvun alusta asti lähentelee tuhatta henkilöä. Monet tapauksista ovat myös jääneet selvittämättä.

Totuus on kuitenkin se, että Bermudan kolmiossa ei katoa laivoja tai lentokoneita sen enempää, kuin muillakaan maailman merialueilla. Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF julkaisi vuonna 2013 raportin maailman vaarallisimmista merialueista, eikä Bermudan kolmio mahtunut edes listalle.

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että yllä mainittu Charles Berlitzin teos sisältää lukuisia asiavirheitä. Osa Berlitzin nimeämistä onnettomuuksista ei sattunut lähelläkään Bermudan kolmiota. Jotkut jäljettömiin kadonneista laivoista olivat taas tulleet määränpäähänsä pari päivää myöhässä.

Bermudan kolmion katoamisia selittävät mm. poikkeukselliset sääolot (hurrikaanit ja 30-metriset aallot) sekä alueen läpi kulkeva Golfvirta, joka on kuljettanut nopeasti laivat tai lentokoneet kauas niiden katoamispisteestä.

Nykyisin maailman vaarallisin merialue on Etelä-Kiinan meri. Se on saanut viime vuosina jopa liikanimen ”uusi Bermudan kolmio”.

Lue lisää aiheesta: Bermudan kolmio – onko mysteeri ratkaistu?  Kuva: Pixabay