akilles

Akilleen kantapää on peräisin Kreikan mytologiasta

Akilleen kantapään tarina on jo tuhansia vuosia vanha. Kyseisen metaforan juuret juontavat kauas Kreikan tarustoon. Tässä artikkelissa kerromme, mistä akilleen kantapää on oikein peräisin.

Sotasankari Akilless (Akhilleus)

Kuka on tämä Akilles, jonka kantapäästä puhutaan? Kreikkalaisen mytologian mukaan Akilles (Akhilleus) oli suuri sotasankari. Hänen isänsä oli Myrmidonin kuningas Peleus ja äiti puolestaan merenjumala Thetis. Akilles oli keskeinen hahmo ja mahtavin soturi Homeroksen Ilias-nimisessä teoksessa.

Tämä myyttinen soturi on parhaiten tuttu Troijan sodan suurimpana sankarina. Brad Pitt esitti Akillesta vuonna 2004 valmistuneessa Troija-elokuvassa.

Akilleen kuuluisin voitto oli Troijan prinssin, Hektorin, kukistaminen kaupungin porttien ulkopuolella. Myös tämä taistelu nähtiin edellä mainitussa Troija-elokuvassa.

Mistä on peräisin Akilleen kantapää?

Akilleen kantapää on peräisin Akilleen heikosta kohdasta. Akhilleuksen syntyessä hänen ennustettiin kuolevan väkivaltaiseksi. Tarina kertoo, että Akhilleuksen äiti Thetis kastoi hänet haavoittumiselta suojelevaan Styksjokeen torjuakseen uhkaa.

Thetis kuitenkin piti Akillesta kiinni kantapäästä kastaessaan hänet jokeen. Tämän vuoksi kantapää jäi ainoaksi Akhilleuksen heikoksi kohdaksi.

Tarun mukaan Akilles surmattiin Troijan sodan lopussa myrkkynuolella kantapäähän. Hänen surmaajansa oli prinssi Paris, jonka veljen (Hektor) Akilles oli aiemmin surmannut kaksintaistelussa.

Akilleen kantapää viittaa siis henkilön (tai tietyn asian) suurimpaan heikkouteen.

Akillesjänne

Kreikan tarujen sankari on antanut nimensä myös kantapäästä nilkkaan johtavalle jänteelle, jota kutsutaan akillesjänteeksi.

Nimeä akillesjänne (lat. tendo Achillis) käytti ensimmäisen kerran belgialainen kirurgi Phillippe Verheyen (1648–1710). Nykyisin lääkärit käyttävät akillesjänteestä nimeä tendo calcaneus.

Kuva: Image by 762090 from Pixabay | Lähde: Wikipedia