akilles

Akilleen kantapää on peräisin Kreikan mytologiasta

Kreikkalaisessa mytologiassa Akilles oli sotasankari, joka taisteli Troijan sodassa. Hän oli myös keskeinen hahmo ja mahtavin soturi Homeroksen Ilias-nimisessä teoksessa. Akilleksen äiti oli kuolematon Nereid Thetis ja isä kuolevainen Peleus, Myrmidonin kuningas.

Akilleksen kuuluisin voitto Troijan sodan aikana oli Troijan sankarin, Hektorin, kukistaminen kaupungin porttien ulkopuolella.

Vaikka Iliaksessa ei ole kerrottu Akilleksen kuolemasta, muiden lähteiden perusteella voidaan päätellä, että hänet surmattiin Troijan sodan lopussa nuolella, joka osui häntä kantapäähän.

Hänen kuolemastaan on olemassa myös toinen versio, jonka mukaan Akilles rakastui syvästi yhteen Troijan prinsessoista, Polysenaan. Akilles oli menossa hänen kanssaan naimisiin, mutta tämä ei sopinut Parisille, joka piiloutui pensaisiin ja ampui Akillesta jumalaisella nuolella kantapäähän tappaen hänet.

Myöhemmin legendat alkoivat kertomaan, että Akilles oli haavoittumaton kaikkialta muualta vartalostaan, paitsi hänen kantapäästään, sillä kun hänen äitinsä Thetis kastoi hänet Styx-jokeen pienenä, hän roikotti Akillesta kantapäästä. Näin kantapää ja hänen ainoaksi heikoksi kohdakseen.

Näiden tarujen perusteella myös kantapäästä nilkkaan johtava jänne on nimetty akillesjänteeksi. Myös sanonta akilleen kantapää on peräisin tästä tarustosta.

Akilleen kantapää tarkoittaa jotakin heikkoa ominaisuutta erityisesti henkilöllä, joka on muutoin vahva. Tämä sanonta on hyvin universaali, joten Akilleen taru on kiirinyt läpi usean eri kielialueen. Myös akillesjänne on nimetty Akilleen mukaan useissa eri kielissä.

Kuva: Image by 762090 from Pixabay | Lähde: Wikipedia