äitienpäivän keksijä anna jarvis

Äitienpäivän keksijä kamppaili myöhemmin sen lopettamiseksi

Äitienpäivää vietetään ympäri maailmaa ja sen tarkoituksena on juhlistaa äitejä. Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa sitä vietetään yleensä toukokuun toisena sunnuntaina.

Juhla sai alkunsa Yhdysvalloista, josta sen vietto levisi joitakin vuosia myöhemmin myös Suomeen. Amerikkalainen Anna Jarvis keksi äitienpäivän vuonna 1908 ja siitä tuli Yhdysvalloissa virallinen juhlapäivä vuonna 1914. Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 1918.

Anna Jarvis oli mukana perustamassa kerhoja, joiden tarkoituksena oli opettaa paikallisille naisille, kuinka lapsia tulisi hoitaa oikein. Jarviksen ajatus äitienpäivästä alkoi, kun hän huomasi kuinka paljon uhrauksia äidit tekivät lastensa vuoksi. Hän aloitti mm. massiivisen kirjekampanjan eri lehtiin ja tärkeille politikoille, jotta tämä tärkeä juhlapäivä virallistettaisiin. Vuoteen 1912 mennessä monet osavaltiot, kylät ja kirkot olivat ottaneet äitienpäivän viralliseksi juhlapäiväksi ja vuonna 1914 presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti virallisen julistuksen, jonka mukaan toukokuun toinen sunnuntai tulisi olemaan äitienpäivä.

Jarviksen ajatuksena oli, että äitienpäivä olisi henkilökohtainen juhla äitien ja perheiden välillä. Mutta kun äitienpäivästä julistettiin kansallinen juhlapäivä, ei aikaakaan, kun kukkakaupat, korttikauppiaat ja muut myyjät alkoivat hyödyntää sen suosiota ja kaupallistivat juhlan. Jarvis alkoi kampanjoida kaupallistajia vastaan ja mm. haastoi oikeuteen useita eri tahoja, jotka hyödynsivät äitienpäivä-termiä toiminnassaan.

Hän menetti suurimman osan varallisuudestaan näihin oikeudenkäyntikuluihin. Lopulta hän yritti lobata hallitusta, jotta koko päivän poistettaisiin Yhdysvaltojen kalenterista, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lähde: History, Wikipedia | Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash