norsu

6 mielenkiintoista faktaa norsuista

Norsut eli elefantit ovat mielenkiintoisia eläimiä. Tässä artikkelissa listataan kuusi faktaa näistä planeettamme jättiläisistä.

1. Norsuilla on erittäin hidas pulssi. Se sykkii vain noin 27 kertaa minuutissa. Esimerkiksi ihmisen keskimääräinen syke on 80 ja kanarianlinnun 1000 kertaa minuutissa.

2. Norsuilla on erittäin kehittyneet aivot – ne ovat myös suurimmat koko eläinmaailmassa. Norsujen aivot ovat kolmin- tai nelinkertaiset verrattuna ihmiseen.

3. Ihmisetkin ovat joko vasen- tai oikeakätisiä. Myös norsut käyttävät torahampaitaan enemmän joko oikealla tai vasemmalla puolella. Esimerkiksi kurottaessaan lehtiä puista, nostaessa esineitä maasta tai taistellessaan muita elefantteja vastaan. Ajan saatossa norsujen torahampaat myös kuluvat ja lyhenevät, koska ne ovat niin kovassa käytössä.

4. Norsun kärsässä on 16 lihasta. Se on hyvin samanlainen kuin niiden muinaisilla esi-isillä eli mammuteilla ja mastodonteilla. Kärsä koostuu lisäksi tuhansista pienistä lihasten kiinnikkeistä ja lihaskuitujen nipuista, joiden avulla sitä pystyy liikuttelemaan erittäin tarkasti.

5. Norsut eivät pysty hyppäämään, mutta ne juoksevat jopa 40 km tunnissa. Juostessaan ne pitävät aina vähintään yhden jalan maassa.

6. Olet varmaan nähnyt kuvia norsun poikasista ja huomannut, että niiden keho on lyhyen karvan peitossa. Karvan kasvu vähenee ajan saatossa kun ne vanhenevat. Toisin kuin yleensä nisäkkäillä, niiden karvat auttavat viilentämään kehoa Afrikan ja Aasian kuumissa ilmastoissa. Aikuisten elefanttien iho voi näyttää erittäin ryppyiseltä, mutta rypyt itse asiassa auttavat elefantin ihoa säilyttämään kosteuden.

Lähde: Greenglobaltravel.com | Photo by AJ Robbie on Unsplash

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *