delfiini

5 mielenkiintoista faktaa delfiineistä

Delfiinit ovat valaiden lahkoon kuuluva nisäkäsheimo, joita pidetään hyvin älykkäinä eläiminä. Seuraavassa viisi mielenkiintoista faktaa delfiineistä!

1. Delfiinit ottavat torkkuja

Koska delfiinit eivät voi hengittää veden alla, ne käyvät veden pinnalla ottamassa ilmaa. Miten delfiinit pystyvät siis nukkumaan? Ne ottavat tehotorkkuja antamalla toisen puolen aivoistaan nukkua 15-20 minuuttia kerrallaan. Delfiinit ottavat näitä torkkuja useita kertoja päivässä vaihdelleen lepäävää aivopuoliskoa.

2. Delfiinit kommunikoivat toisensa kanssa eri äänillä

Delfiineillä on useita erilaisia ääniä eri tilanteisiin. Suunnistaakseen meressä ne päästävät klikkausääniä ja kommunikoidakseen toistensa kanssa ne viheltelevät. Kun delfiinit ovat vihaisia tai innoissaan, ne päästävät kovia purskahdusääniä. Äitidelfiineillä on myös omia ääniä poikasilleen, jos ne ovat käyttäytyneet huonosti.

3. Delfiinien äänet ovat silti yhä mysteeri

Vaikka delfiinien kieltä on tutkittu ja nauhoitettu vuosikymmeniä, tiedemaailma ei silti ole ratkaissut niiden kommunikointia. Uusien teknologien, kuten algoritmien avulla, tutkijat toivovat löytävän ratkaisun delfiinien kielen mysteeriin.

4. Delfiinit käyttävät kaikuluotausta suunnistukseen

Jotta delfiinit tietävät missä muut vedenalaiset kohteet ja eläimet ovat, ne käyttävät kaikuluotausta. Delfiinit päästävät todella korkeita klikkausääniä ja sitten kuuntelevat kuinka ne ”kimpoavat” takaisin ympäristöstä. Näiden kaikujen perusteella ne päättelevät oman sijaintinsa muuhun ympäristöön nähden sekä minkä kokoisia ja muotoisia lähellä olevat kohteet ovat. Ne myös saalistavat kaloja tämän ominaisuuden perusteella.

5. Delfiineillä on nimet

Delfiinit ovat erittäin sosiaalisia ja niillä on myös omat nimet eli delfiinimaailmassa vihellykset. Jokaiselle delfiinille on oma vihellys, jonka ne tunnistavat ja jota ne käyttävät koko elämänsä ajan. Delfiinit kutsuvat toisiaan näillä omilla vihellyksillään ja muistavat ne jopa vuosikymmenien erossa olon jälkeen. Äitidelfiinit myös opettavat poikasilleen omat vihellykset jo ennen kuin ne syntyvät.

Bonus

Miekkavalaat ovat haiden lisäksi merien tunnetuimpia petoja. Tiesitkö, että miekkavalas kuuluu itse asiassa delfiinien heimoon?

Lähde: mentalfoss.com | Kuva: Pexels