olut olympialaiset dopingkäry

Olympialaisten ensimmäinen dopingkäry johtui oluesta

Doping on tuttu aihe jokaiselle urheilun seuraajalle. Kielettyjen aineiden käyttöä on alettu valvoa olympialaisissa vuodesta 1968 lähtien, ja doping-käryjen määrä on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi.  Vuonna 1968 haaviin jäi vain yksi urheilija, jonka rikkeeksi paljastui kaiken lisäksi liiallinen oluen juonti.

Kyseessä olivat Meksikon kesäolympialaiset, ja kiinni jäänyt urheilija oli ruotsalainen viisiottelija Hans-Gunnar Liljenwall. Hän sai kyseenalaisen kunnian olla maailman ensimmäinen dopingista kärähtänyt urheilija.

Nykyaikaisen viisiottelun lajeina olivat vuonna 1968 miekkailu kalvalla, ammunta ilmapistoolilla, vapaauinti, esteratsastus ja maastojuoksu. Vuosina 1922-1992 järjestettiin myös joukkuekilpailu, ja tämä koitui Liljenwallin kohtaloksi. Tuohon aikaan urheilijoilla oli tapana nauttia hieman alkoholia ennen ammuntaosuutta hermojen rauhoittamiseksi.

Liljenwall erehtyi kuitenkin nauttimaan rauhoittavia hieman liikaa, sillä doping-mittaus paljasti hänen verestään 0,81 promillen lukemat. Rajana oli 0,40 promillea, joten käry kävi. Liljenwallin itsensä mukaan hän otti ”kaksi olutta”… Tapauksen seurauksena Ruotsin joukkue menetti myös pronssimitalinsa.

Kyseessä on myös ainoa kerta olympialaisten doping-käryjen historiassa, jolloin kielletyksi aineeksi on paljastunut etanoli.

Kuva: Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *