hai | haineväkeitto

Entinen koripallotähti Yao Ming pelastaa hait

Yao Ming on entinen NBA-koripalloilija, joka pelasi Houston Rockets -joukkueessa vuosina 2002-2011. Kiinalainen Ming on peräti 2,29 metriä pitkä, ja hän oli aktiivivuosinaan NBA:n pisin pelaaja.

Peliuransa jälkeen Yao Ming on kääntänyt katseensa haiden suojeluun. Haineväkeitto on Kiinassa suosittu ruoka, joka on lähinnä statussymboli ja rikkaiden herkku. Sen suosio on kasvanut viimeisen 10-20 vuoden aikana johtuen maan nopeasta vaurastumisesta. Maailmassa surmataan vuosittain 100 miljoonaa haita, joista peräti 73% kuolee niiden evien vuoksi. Joidenkin hailajien populaatiosta on tuhottu jopa 98% viimeisen 15 vuoden aikana.

Koripallotähti Yao Ming on toiminut WildAid-järjestön keulakuvana Kiinassa ja levittänyt tietoisuutta haiden teurastamisesta. WildAidin kampanjalla on ollut huikeat vaikutukset: hain evien myynti on pudonnut Kiinassa jopa 70%. Monet hotellitketjut ja lentoyhtiöt eivät enää tarjoa haineväkeittoa ruokanaan, ja tuoreen tutkimuksen mukaan yli 90% kiinalaisista tukee haineväkeiton kieltämistä kokonaan.

Tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten paljon yhdenkin ihmisen toimilla voi olla vaikutusta. Jos haiden kohtalo kiinnostaa enemmän, kannattaa katsoa hieno dokumentti Sharkwater.

Lähde: UpWorthy.com | Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *