faktoja lehmistä

10 faktaa lehmistä

Ensisilmäyksellä lehmät voivat vaikuttaa yksinkertaisiltä elämiltä, mutta ne ovat kaikkea muuta. Tässä lista kiinnostavista faktoista:

  1. Lehmät ovat sosiaalisia elämiä ja ne viihtyvät laumoissa. Kuten ihmiset, myös lehmät ystävystyvät joidenkin lajitoveriensa kanssa ja välttelevät joitakin.
  2. Lehmät ovat puna-viher-värisokeita. Esimerkiksi härkätaisteluissa viitan punaisella värillä ei ole vaikutusta lehmään, vaan sen heiluttelu on härkää ärsyttävä tekijä.
  3. Lehmän sydämen syke on 60-70 lyöntiä minuutissa.
  4. Lehmät kuulevat korkeampia ja matalampia taajuuksia paremmin kuin ihmiset.
  5. Lehmät tuntuvat jauhavan ruohoa jatkuvasti ja se onkin totta. Keskimääräinen lehmä jauhaa nimittäin 50 kertaa minuutissa. Yhden päivän aikana sillä on enemmän kuin 40 000 leuanliikettä.
  6. Lehmät eivät pure ruohoa, vaan kiertävät kielensä sen ympäri ja vetävät sen suuhunsa. Lehmillä ei ole hampaita edessä, vaan pelkästään takana. Ne eivät myöskään pysty oksentamaan.
  7. Tyypillisesti lehmä istahtaa maahan ja nousee ylös noin 14 kertaa päivän aikana.
  8. Lehmillä on myös hyvin laaja näkökenttä. Laajasti liikkuvien ja isojen silmiensä ansiosta niillä on yhteensä 360-asteinen panoraama näkö.
  9. Lehmät viettävät päivänsä hyvin tasaisesti. 8 tuntia päivästä menee syödessä, 8 tuntia märehtiessä ja loput 8 tuntia nukkuessa.
  10. Kaikilla lehmillä on yksilölliset laikut turkissaan. Kaikki lehmät ovat erilaisia, eikä ole mahdollista löytää kahta lehmää, joilla olisi täysin samanlainen kuviointi.

Lähde: dairymoos.com | Kuva: freestocks.org from Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *